március 12, 2017

Őssejt terápia

Őssejt terápia és hyaluronsavas ízületvédő injekció

Az őssejtekkel történő orvosi kezelés egy teljesen új, innovatív, rendkívül ígéretes, a jövőbe tekintő, nagyon sok pozitív hatással bíró eljárás. Mind a humán, mind az állatorvosi ortopédiában főképp az idült porckárosodással járó krónikus folyamatok (arthrosis) esetében használjuk sikerrel.
Már kutyák esetében is elérhető nálunk Magyarországon is!

Számos tényező előidézheti az ízület felszínének károsodását, hiszen a térd sérülése gyakori jelenség (keresztszalag szakadás, patellaficam, stb). A csontvégek találkozásánál elhelyezkedő sima porcfelszín felpuhulásában, kopásában  jelentős szerepet játszhat egy korábbi sérülés nyoma, a túlterhelés, a végtag tengelyének eltérése, de akár a túlsúly is.

Az átlátszó alapállománya miatt üvegporcnak is nevezett különleges szövetféleség, a hyalin porc borítja az ízületek felszínét.  A porc nem tartalmaz vér- és nyirokereket, idegeket, így a tápanyagok, az oxigén, valamint a bomlástermékek ki- és beáramlása az ízületi folyadékon (synovia) keresztül történik, ahonnan diffúzió útján juthat el a sejtekig.

A porcszövet nagyon gyenge regenerációs képességgel rendelkezik, az előbb említett érszegénységből fakadóan az immunrendszer számára elérhetetlen. Egy sérülést követően az erek hiányából adódóan nem tudnak őssejtek áramlani a sérülés területére.

Leggyakrabban a nagy terhelésnek kitett porcfelszínen jelennek meg először a felrepedések, töredezések, melyek után az ép porcszövet elvékonyodik, végül lemaródik.

Ugyancsak gyakori jelenség kutyánál a hirtelen mozdulat (pl. fordulás, ugrás) következtében kialakuló szalagszakadás és a hirtelen jelentkező fájdalom, sántítás. A fájdalom hátterében a meniscus porc sérülése, letörése áll.  Az ízület üregében egy szabadon mozgó test keletkezik, amely elmozdulhat, beékelődhet az ízületi felszínek közé, vagy szabadon vándorolhat, heves fájdalmat, gyulladást okozva. Ezen szöveti törmelék eltávolítása mindenképp szükséges. Az arthroscopos eljárás vált elterjedté, azonban ez csupán a letört porcdarab eltávolítását jelentette.  A hiányzó, sérült porcfelszín pótlására, regenerálására napjainkban már elérhetőek kutyák esetében is a kevésbé invazív beavatkozások is, ilyenek a hyaluronsavas ízületfeltöltés, őssejtterápia, PRP-autológ vérplazma-kezelés.

A beavatkozás felületes bódításban történik. Az ízületi injekció beadásával hyaluronsavat, őssejteket, PRP koncentrátumot juttatunk a sérült, gyulladásban lévő területre, ahol azonnal kezdetét veheti a gyógyulás!

Ezek a mesenchymális őssejtek ott helyben képesek osztódni, differenciálódni és különböző sejtekké alakulni (pl. porc, ín, izom, csont, stb.), továbbá fékezik a hegesedési folyamatokat, növelik az erezettséget, leállítják az oxigénhiány és a sérülés, kopás által előidézett sejthalált és ténylegesen elősegítik, erősítik a szövetek természetes regenerációját. Antibakteriális és gyulladás gátló hatással is rendelkeznek az LL37 nevű protein természetes antibiotikum termelése révén.

Az arthrosist kiváltó problémát (porcleválás, szalagszakadás, stb.) minden esetben elsőként kell megszüntetni, csak ezután jöhet szóba az injekciós terápia.

A hyaluronsav természetes ízületvédő anyag, számos szájon át szedhető ízületvédő készítmény, pl.: zöldkagyló fő alkotója. A legújabb kutatások alapján szájon át szedve mind felszívódása, mind az ízületben történő deponálódása kétséges. Injekció formájában célzottan, a szükséges területre tudjuk bejuttatni minimal invazív módszerrel, ahol rögtön kifejti jótékony hatását.

Főbb felhasználási területei:

 • térdízületben porckopás (patellaficam, szalagszakadás, OCD következtében)
 • váll- és könyökízület
 • csánk-és csípőízület
 • állatorvosi szemészet, pl. nem gyógyuló szaruhártya fekélyek

Előnyei:

 • felületes bódításban végezhető, nem igényel mély altatást
 • steril körülmények között, intraarticularisan (az ízület belsejébe), injekcióval juttatjuk be az őssejteket, nincs szükség sebészi bemetszésre
 • nem igényel kórházi utókezelést, nincs varratszedés, nincs gallér, stb.
 • hyaluronsavval kombinálva használjuk így természetes kenést is biztosítunk az ízületnek.
 • a javulás szinte azonnal tapasztalható
 • számos esetben akár a műtéti beavatkozás is megelőzhető ezzel a kezeléssel
 • szükség esetén többször ismételhető, káros következmények nélkül
 • semmilyen ellenjavallat nincsen, allergia nem alakulhat ki a kezelésre

Forrás: http://kutyaterd.hu/