március 12, 2017

Patellaficam

Térdkalácsficam (patella luxatio) kutyáknál

Kutyák térdsérülései közül a térdkalácsficam a második leggyakrabban előforduló probléma. Főként kistestű kutyák betegsége, leggyakrabban valamilyen congenitalis (veleszületett) elváltozás is áll a patella luxatio hátterében.

2

Patellaficamról akkor beszélünk, ha a térdkalács rendellenesen elmozdulva, mediális, vagy laterális irányba elhagyja az árkát.

Normál fiziológiás esetben a combcsonti condylusok által képezett árok (sulcus trochlearis) fölött helyezkedik el a négy irányban szalagok által kihorgonyzott térdkalács, és alatta mozog a combcsont. Ez a femoropatelláris szánízület. Amennyiben ez ad max kinyíjtott végtagnál bármilyen mértékben és bármilyen irányban kimozdul, vagy kimozdítható, az minden esetben kórosnak minősül.

A térdkalácsficam hátterében állhat trauma, sérülés, de döntő többségben örökletes bántalom okozza, így gyakorta kétoldali elváltozás.

Összetett betegségről beszélünk, hiszen combcsont-, sípcsont-, patella árok deformitások önállóan, vagy akár kombináltan is okozhatják, ezért műtéti megoldása sem egységes, sokszor különböző technikákat, vagy azok kombinációit kell alkalmaznunk.

Két kategóriába sorolhatjuk az elváltozásokat: mentes és nem mentes és a kategóriákon belül további IV. fokozat állapítható meg, a súlyosságtól függően.

Patellaficam szűrése, vizsgálata és megállapítása alapvetően fizikális vizsgálattal történik, ezért is nagyon fontos, hogy kellően tapasztalt, az ortopédiában jártas állatorvos végezze! Szükség esetén RTG vizsgálat is szükséges lehet. Minden esetben javasolt a beteg műtéti kezelése, mert az időben elvégzett műtéttel, későbbi betegségek előzhetőek meg! A patellaficam a térdízület instabilitásához vezet, ezáltal jelentősen megnő a keresztszalag szakadás veszélye. Gyakran alakul ki súlyos, krónikus ízületgyulladás, mivel a ki-be ugráló térdkalács lekoptatja az ízületi porcot, amelyből akár nagyobb darabok is leválhatnak, komoly fájdalmat okozva ezzel a kutyának.

Forrás: http://kutyaterd.hu/