augusztus 23, 2018

Fertőző májgyulladás (Rubarth kór)

Fertőző májgyulladás (Rubarth kór) – Kék szem betegség

A fertőző májgyulladás egy igen veszélyes Adenovírus (ICH) okozta megbetegedés, amely leginkább a 3-12 hónapos kor közötti kutyaféléket veszélyezteti, de bármilyen korú kutyát megbetegíthet.

A beteg állatok elsősorban vizeletükkel ürítik a vírust, de a betegség terjedhet érintkezés, nyál és ragályfogó tárgyak útján is. A beteg állat vizelete még több hónappal a felépülés után is fertőzhet!!!

Ha a vírus bekerül a szervezetbe, 2-5 nap múlva jelentkezik a 41 °C-os láz, étvágytalanság, elesettség, hányás és fokozott szomjúságérzet. A vírus vérér károsító hatása miatt vérzések jelennek meg a száj nyálkahártyáján, véres lehet a bélsár és a vizelet, valamint testszerte ödémák alakulnak ki a bőrben a fejen, nyakon és a has alján.
A vírus a szem szaruhártyasejtjeiben hámkárosodást idézhet elő, ilyenkor a szaruhártya szürkéskékre színeződik, innen a “kékszem” betegség elnevezés.

Károsodik a máj, így sárgaság alakul ki, de agyvelőgyulladás is kialakulhat.
Ritkábban légzőszervi tünetek is lehetnek (orrfolyás, könnyezés).

A betegség olykor egyenesen drámai lefolyású, a fiatal kutyák egyik óráról a másikra elpusztulnak, de még a felnőtt ebek is 1-2 napon belül belehalnak a fertőzésbe!!!

Az éves kombinált oltással Te is megvédheted kedvencedet ettől a súlyos betegségtől!