augusztus 24, 2018

Leptospirózis

A leptospirózis baktériumos eredetű megbetegedés, amely több állatfajt és AZ EMBERT IS érinti világszerte. A legszélesebb körben előforduló, állatról emberre terjedő betegségként tartják számon.

Számos leptospira faj létezik, ezek közül a kutyákat a Leptospira canicola és a Leptospira icterohemorrhagiae fertőzi meg legtöbbször.

A fertőzés forrása leggyakrabban a rágcsálók vizeletével szennyezett szemét, hulladék, de a baktériumok a vékonyabb, vagy sérült bőrön át is bejuthatnak a szervezetbe, így a kutyák a fertőzött vízben való úszás során, pocsolyákból, vagy akár talajjal, takarmánnyal, alommal, vagy más tárgyakkal való érintkezést követően is fertőződhetnek.

A betegség tünetei a fertőzés után 4-12 nappal jelentkeznek:

A vérzéses forma esetén magas láz, elesettség, étvágytalanság tapasztalható, és a szájban, a szemgolyó fehér részében számos apró vérzés látható. Emellett véres hasmenés és hányás is jelentkezik. A betegségnek e típusa gyakran végzetes kimenetelű.

A sárgasággal járó forma gyakran a vérzéses formára jellemző tünetekkel kezdődik, majd a szem és a száj nyálkahártyája, de még a bőr is sárgás színűvé válik.

A harmadik forma során jellemzően a vesék károsodnak. A kutya nagyon elesett, étvágytalan és hányhat is. Gyakori a bűzös szájszag, valamint a nyelven fekélyek alakulnak ki. Fokozott vízivás és vizeletürítés, véres vizelet, hasi fájdalom is megfigyelhető a beteg kutyákon. Ha a kutya átvészeli a betegségnek ezt a heveny formáját, szövődményként gyakran jelentkezik a vesék maradandó károsodása, ami miatt idült veseelégtelenség alakulhat ki a későbbiekben.

Laboratóriumi gyorsteszt nem áll rendelkezésre, az állat vizeletéből esetenként kimutathatóak a baktériumok, illetve több alkalommal vett vérminták vizsgálatával lehet következtetni a fertőzésre.

Az időben megkezdett hatékony antibiotikum kúra életmentő lehet, de még ebben azt esetben is rendszerint szükség van a beteg kutya kórházi, intenzív ápolására. Az antibiotikumok adagolását a betegség lezajlása után akár hetekig szükséges folytatni annak érdekében, hogy az összes baktérium elpusztuljon a szervezetben, és a kutya ne váljon tünetmentes hordozóvá.

Kombinált oltással megelőzhető a baj!
A kialakuló immunitás nem tart hosszú ideig, így feltétlenül indokolt Kedvencünk évenkénti ismételt oltása.

A fertőzést az ember is elkaphatja akár beteg kutyától, de pl. rágcsáló vizelettel szennyezett élelmiszer, ivóvíz kapcsán is.

Így a leptospirózis elleni védekezés nemcsak négylábú Barátunk szempontjából, hanem saját egészségünk megóvása érdekében is fontos!!!