június 4, 2018

Szaruhártya ereződés, sarjszövet lézeres kezelése

Bella, 10 éves német juhászkutya

Szemészeti kivizsgálásra ékezett látásromlás miatt. A tulajdonosok rózsaszín elszíneződést észleltek a kutya szemén.

Speciális szemészeti eszközökkel végeztük a vizsgálatokat (TonoVet szemnyomás mérő, fundus kamera, opthalmoszkóp, ultrahang, Optikai Koherencia Tomográf).

A szaruhártya mindkét szemen ödémás, erezett, rózsaszín sarjszövettel szinte teljes terjedelmében beborított, fekély a bal szemen. Kötőhártya erősen kipirult.

Ennek az elváltozásnak a hátterében a kutatások szerint immunológiai okok valamint az UV sugárzás állnak. A tünetek általában 4-5 éves kor között jelentkeznek, de ez változhat a tengerszint feletti magasság függvényében. Német juhászkutyában a többi kutyafajtához képest gyakrabban előforduló elváltozás. Megfelelő kezeléssel a sarjszövet és a pigmentáció mérete jelentősen csökkenthető, akár teljesen megszüntethető. Azonban a műtétet követően folyamatos szemcseppes kezelésre van szükség az állat élete végéig.

Megfelelő előkészítés után lézeres beavatkozásra került sor 810 nm-es Supra lézerrel. Lézeres mikropulzációt végeztünk a limbus vonalában, mellyel a szaruhártyába sarjadzó erek keringését szüntettük meg.

A műtétet követően a tulajdonosok antibiotikum, gyulladáscsökkentő és immunszupresszív hatóanyag tartalmú szemcseppel valamint antibiotikum és fájdalomcsillapító tablettával kezelték a kutyát.

A kontroll vizsgálatra 10 nap után került sor. A képen jól látható, hogy már 10 nap elteltével rengeteget tisztult szaruhártya. A tulajdonos folytatta a szemcseppes kezelést a további tisztulás érdekében.

 

Szultán, 4 éves német juhászkutya

Szultán hasonló tünetekkel érkezett rendelőnkbe. A tulajdonosok két hónapja észlelték az elváltozást. A szaruhártya mindkét szemen erezett, rózsaszín sarjszövettel részben borított. Jobb szemen centrális szaruhártya fekély. Kötőhártya erősen kipirult.

Szultán esetében szintén lézeres mikropulzációra került sor a limbus vonalában a szaruhártyába sarjadzó erek keringésének megszüntetésére. A jobb szemen a szemhéjak két ponton összeöltésre kerültek.

A műtétet követően a tulajdonosok antibiotikum, gyulladáscsökkentő és immunszupresszív hatóanyag tartalmú szemcseppel valamint antibiotikum és fájdalomcsillapító, A és E vitamin tartalmú tablettával kezelték a kutyát.

Az első kontroll vizsgálatra 14 nap után került sor. Jól látható, hogy a szaruhártya teljes mértékben feltisztult, a sarjszövet, ereződés eltűnt.