szeptember 9, 2018

Toklász kontra szem

Toklász kontra szem – esetismertetés, aktuális a toklászról beszélnünk

A Dunántúlról érkezett egy négy hónapos cane corso szuka a jobb szem sérülésével. A kutya szemészeti problémái két héttel a rendelőnkbe való jelentkezése előtt kezdődtek. A kötőhártyája kipirult volt, gennyes váladékozás, erős hunyorgás volt jellemző. Kötőhártya gyulladást állapítottak és erre antibiotikumos krémet kapott. A kutya állapota nem javult, szaruhártyáján is folytonossági hiány alakult ki, ezért a harmadik szemhéj felvarrására került sor. A műtétet követően a kutya állapota tovább rosszabbodott, belázasodott, folyamatosan fájdalmat jelzett, ezért a harmadik szemhéj varratait eltávolították. Ekkor derült fény a probléma valódi gyökerére, a szaruhártyába fúródva, illetve a harmadik szemhéj alól több toklászdarabot is előkerült.

Toklász

A kutya ilyen állapotban került hozzánk

A cornea struktúrája teljesen felbomlott. A szemgolyó eltávolítást nem végeztük el, mert találtunk ép, regenerációra hajlamos endothel szakaszokat OCT-vel, amelyek ödémásak voltak, de véleményünk szerint regenerálódó képességünk megvolt.
A szemgolyó körüli szövetekből és a kötőhártyazsákból további 4 db 4-5mm-es szúrós toklászdarabot távolítottunk el. Vizsgálataink során jól látható volt, hogy a szaruhártya szerkezete felbomlott, centrálisan repedés keletkezett rajta, több részleges perforáció nyoma volt látható, a limbus felől intenzív ereződés indult meg, a kötőhártyazsákot és a szem felszínét vastag gennyes váladék borította. Azonban szemészeti ultrahanggal a szem első és hátsó csarnoka is tiszta, gyulladásos reakciótól mentes volt. Azonnali műtéti beavatkozást javasoltunk.

A szembe intraocularisan (26G tű, limbus mellett), valamint subconjunctivalisan antibiotikum került befecskendezésre, a fekélyt feltisztítottuk, az elhalt szöveti részeket eltávolítottuk, fedtük felezett sertés corneával, majd a szemhéjakat három csomós öltéssel összezártuk.
A kutya két hétig folyamatos parenteralis gentamicin kezelést kapott, valamint lokálisan ezüst-kolloidot, antibiotikum és gyulladáscsökkentő szemcseppet kapott.

Toklász

Az első kontroll alkalmával jól látszik a fedett seb. A felezett szaruhártya még nem került eltávolításra.

Toklász

Tíz nap múlva a kontroll vizsgálat alkalmával jól láthatóan a szaruhártya felső harmadában feltisztulás indult meg, a perifériás mély ereződés megszűnt, a fekélyhez néhány vékonyabb felületes ér tért csak, a fekély mérete jelentősen csökkent, a kiboltosuló szaruhártya terület mérete is csökkent.

Toklász

Toklász

A további kezelés során a kutya ezüst kolloidot, tetracainos szemcseppet, Ciclosporin-A vitamin tartalmú magisztrális szemcseppet kapott.
Az ezüst kolloid oldattal történt minden kezelést megelőzően, illetve ha poros területen járt a kutya.

Négy hét múlva került sor egy teljes bódításban elvégzett vizsgálatra. Szemnyomás mérés eredménye a bal szemen 20 Hgmm volt, a jobb szemen 14 Hgmm. ERG vizsgálatnál normál hullámok mutatkoztak a jobb szemen is. Egyformán fel lehetett helyezni az ERG vizsgálathoz szükséges kontaktlencsét a szemre és az ERG hullámok készítéséhez szükséges fényimpulzusok is eljutottak a retináig. A fundus kamerás felvételeken látszik, hogy a feltisztulás tovább folytatódott, már a szivárványhártya is kivehető, a pupilla is láthatóvá vált. A korábbi szaruhártya kitüremkedés, eltűnt, helyén egy heges behúzódás és az alsó harmadban enyhe fekete pigmentáció látszódik.

Toklász

OCT készülékkel végeztünk vizsgálatot a gyógyuló szaruhártyáról. A gyógyuló szaruhártya a ventrális harmadban 1800-2100 mikrométer vastagságú. Szerkezete folyamatosan regenerálódik, a bullák kicsik, szaruhártyába zártak. A stróma szerkezete kezd párhuzamossá, rendezetté válni. Az OCT készülék segítségével sikerül bemutatni a fekély gyógyulásának, hámsejtek besarjadzásának a képeit. Mind jobb, mind baloldali irányból a besarjadás megindult. Az is látszik, hogy a könnyfilm tökéletesen befedi magát a fekélyt, a szaruhártya egyenetlenségeit elborítja.

Toklász OCT

 

Toklász OCT

 

Toklász OCT

 

Dr. Dobos András