november 6, 2016

Harmadik szemhéj

A harmadik szemhéj a szem belső sarkában található kötőhártya kettőzet, vázát egy „T” alakú porc adja, nyitott szemnél, csak egy kis rózsaszínű háromszögként látható a belső szemzugban. Feladata a szem, a szaruhártya védelme, mirigyének, a Harder mirigynek köszönhetően az összes könny mennyiségének közel 50%-át, illetve lymphoid szövetei révén különböző immunglobulinokat termel.

Harmadik szemhéj mirigy előesése (Cherry eye)

Az előesés jellegzetes képet mutat, a szem belső sarkában megjelenik egy piros, cseresznyeszerű képlet. Az előesés következtében a harmadik szemhéjban vérkeringési zavar alakul ki, továbbá csökken a könnytermelés és az előesett szemhéj irritálja a szaruhártyát, melynek következtében akár szaruhártya fekély is kialakulhat.
A betegség halmozottan fordul elő bizonyos fajtákban, elsősorban nagy testű, laza felépítésű kutyák (nápolyi masztiff, német dog), kistestű brachycephal, tömpe orrú kutyák (angol bulldog, francia bulldog, havanese, bolognese, pekingi) megbetegedése.

Kialakulásának hátterében gyakorta a harmadik szemhéjat rögzítő kötőszövet lazasága áll, de okozhatja gyulladás (por, magas káros gáz koncentráció, kórokozók), vagy trauma is.

Gyógykezelése történhet gyógyszeres úton, szemcseppekkel amennyiben az előesés még nem régebbi 48 óránál. Ilyenkor antibiotikum és gyulladáscsökkentő szemcseppek alkalmazása szükséges, aminek hatására a mirigy gyulladása és mérete csökkenhet, ennek következtében a mirigy szerencsés esetben visszakerül anatómiai helyeződésébe. 48 óra eltelte után a harmadik szemhéjban kedvezőtlen strukturális elváltozások mennek végbe, ekkor már műtéti beavatkozásra van szükség. Az operáció során többféle technika alkalmazható, a mirigy állapotából függően döntünk, hogy melyik módszert alkalmazzuk.