november 6, 2016

Szemhéj

A szemhéj (palpebra) elsődleges feladata, hogy fedi, védi a szemet a külvilágtól, fénytől, portól, szennyeződésektől, sérülésektől. Pislogáskor egyenletesen eloszlatja a könnyfilmet a szaruhártya felszínén, nedvesíti és tisztítja azt.
A szemhéjak alapja egy csaknem porckeménységű, rugalmas, tömött rostos kötőszövetből álló lemez, a tarsus (pillaváz). Ennek elülső felszínét speciálisan vékony, laza bőr borítja, alatta a körkörös szemrés záró izom (m. orbicularis oculi), a hátsó felszínét pedig kötőhártya fedi. A kettő közötti átmenet a mintegy 2 milliméter széles, sima felszínű szemhéjszél, ide nyílik a pillavázban lévő speciális faggyúmirigy (Meibom, Zeis, Moll-mirigyek). Zsírszerű váladéka megakadályozza a szemhéjak összeragadását és a könny kicsordulását a kötőhártyatasakokból. A felső és alsó szemhéjszél pontos összefekvése biztosítja a szemrés tökéletes záródását, továbbá innen erednek a pillaszőrök, amelyek feladata a mechanikai behatások elleni védelem. A szemhéj bonyolult szerkezetéből fakadóan sokrétű elváltozás és betegség érintheti.

Entropium

Entropium során a szemhéj nem simul a szemhez, hanem befelé fordul, ezáltal a rajta található szőrszálak és pillaszőrök állandó irritációt okoznak a szaruhártyán, ami rövid időn belül gyulladáshoz vezet. A tulajdonos azt tapasztalja, hogy kedvence hunyorog, fénykerülő lesz, szemhéjainak bőre kipirult, szeméből váladék ürül, aminek következtében a szem környéki szőr elszíneződhet. A folyamatos irritáció következtében kezdetben a szaruhártya ödémássá válhat, elveszíti átlátszóságát, kékes-szürkés színű lesz. A tartós gyulladás következtében a későbbiekben szaruhártya fekély is kialakulhat. A szaruhártya állományában erek jelenhetnek meg, ezeken keresztül pigmentet tartalmazó sejtek vándorolhatnak a szaruhártyába, barnás-feketés elszíneződést okozva.

Kialakulása hátterében általában genetikai okok állnak, de kialakulhat trauma, hegesedés hatására is. Gyakran találkozhatunk ezzel a problémával laza testfelépítésű, bőrű kutyák estén (nápolyi masztiff, bullmasztiff, bernáthegyi), valamint vizslák (magyar vizsla, német vizsla) körében is. Szintén gyakran érintettek ezzel a szemhéj problémával az úgynevezett brachycephal szindrómában szenvedő, rövid orrú kutyafajták (mopsz, angol bulldog, francia bulldog).

Az entrópium egyetlen megoldása a műtéti kezelés. Többféle technika létezik. A befordulás mértékét figyelembe véve döntünk arról, hogy melyiket alkalmazzuk. Ha nagymértékű a befordulás, akkor a szemhéjjal párhuzamosan egy babérlevél alakú metszést végzünk, a felesleges szöveteket eltávolítjuk, majd a sebszéleket egyesítjük. Ezután a kutyának a varratszedésig gallért kell viselnie, illetve antibiotikumos, szemcseppes kezelésben részesül.

Enyhébb esetben lehetőség van lézerrel történő koagulációra, amely során 810 nm-es Supra lézerrel megfelelő energiával szövetzsugorítást végzünk, kifordítva ezáltal a befelé forduló szemhéjat. Ezt követően a kutya temperamentumától függően szintén szükség lehet műtéti gallérra, illetve minden estben szemcseppes kezelés követi a beavatkozást.

Ectropium

Ectropiumról akkor beszélünk, ha az alsó vagy felső szemhéjak a szemmel nem párhuzamosan állnak, hanem kifelé fordulnak. Normál esetben mind a felső, mind az alsó szemhéjak párhuzamos lefutásúak a szemmel, védve azt a kiszáradástól és a különböző mechanikai hatásoktól, szennyeződésektől. Abban az esetben, ha a szemhéjak nem illeszkednek pontosan a kötőhártya könnyen kiszárad, szennyeződik és a különböző kórokozók is könnyebben megtapadnak rajta, ami aztán fertőzéshez vezet. Gyakran találkozunk ezzel a problémával laza bőrű fajtákban (nápolyi masztiff, bernáthegyi, német dog, bullmasztiff). Kialakulásának oka az entropiumhoz hasonlóan lehet örökletes, okozhatja valamilyen traumás sérülés és gyulladás is.
A kiszáradás és szennyeződés következtében ectropiumban szenvedő kutya tünetei közé tartozik a folyamatosan kipirult, vörös kötőhártya. A szem gyulladt, váladékozik. A fájdalom miatt a kutya fénykerülő lehet. A folyamatos gyulladás miatt a szaruhártya is károsodik, felülete száraz, gennyes váladékkal fedett, rajta akár fekély is kialakulhat.
A gyulladás, a fájdalom ugyan csökkenthető szemcseppes kezeléssel, de végleges megoldást csak a műtéti beavatkozás jelent. A műtétet altatásban végezzük. A kifordulás mértékétől függően megfelelő előkészítés után eltávolítjuk a szükséges területet. A korrekció után a betegnek gallért kell viselnie a varratok védelme érdekében. A varratszedés tíz nap után történik.