szeptember 2, 2016

Cataracta operáció

A cataracta, vagy más néven szürkehályog műtéti technikája számtalan fejlődési stádiumon ment keresztül az évszázadok során. A XX. században a páciens szemén még egy 22 mm hosszúságú, félköríves sebet ejtettek és a szemlencsét teljes egészében távolították el. A nagy műtéti seb következtében számos szövődmény léphetett fel, valamint a műlencse beültetése sem volt megoldható, melynek következtében a látásélesség visszaadására nem volt lehetőség.

A tudomány és műszerek fejlődésének köszönhetően született meg a phacoemulsificatio technikája, amellyel napjainkban a szürkehályogos szemlencsét operálják mind a humán, mind az állatorvoslásban.

Phacoemulsificatio esetén, a szaruhártyán ejtett szabványos sebészi bemetszés 3,2 mm. Ezen a nyíláson keresztül tudja a sebész állatorvos bevezetni a készülék phaco fejjel ellátott végét, amely ultrahang segítségével másodpercenként 30-40 000-szer pulzálva szétzúzza a megkeményedett, elszürkült szemlencsét. Az eszköz rendelkezik egy irrigáló-aspiráló elemmel is, amely a műtét során folyamatosan friss, steril sóoldatot juttat a szembe, az aspiráció révén pedig eltávolítja az ultrahangos kés által felaprított lencsedarabokat.

A phacoemulsificatorral végzett szürkehályog műtétek során a szemlencse tokja nem kerül eltávolításra. Amennyiben a lencsetok is elszürkült, ez a phacoemulsificator segítségével polírozható, átlátszósága fokozható. Az így átlátszóvá tett lencsetok alkalmas arra, hogy befogadja magába a műlencsét, amely visszaadja a látásélességet. A modern műlencsék picikék, beilleszthetőek egy fecskendőbe, hajlékonyak, kettő, vagy négy vékony hapticával (lábacskával) rendelkeznek, amelyek a műlencse tokban való fixálását hivatottak szolgálni.

A 3,2 mm-es műtéti sebet egyetlen öltéssel zárjuk, így nem kerül a páciens szemébe nagymennyiségű varróanyag. Az igen kisméretű műtéti bemetszés következtében gyorsabb a műtét utáni sebgyógyulás, csökken a postoperatív komplikációk lehetősége, a fertőzésveszély, valamint a szaruhártya is kevéssé károsodik, hegesedik. A szemnyomás a műtét során állandó, így minimálisra csökken a retinaleválás kockázata is.