szeptember 2, 2016

ERG vizsgálat

Az ERG vizsgálat módszer a retina elektromos tevékenységének megfigyelésére alkalmas. A vizsgálatot bódításban végezzük, ugyanis a kutya szemére egy érzékelő elektródával átszőtt kontaktlencsét, illetve az agykoponya fölé további két érzékelő elektródát helyezünk föl.  A vizsgálat során az alvó páciens szemével fényimpulzusokat közlünk, amelyet a retina idegsejtjei érzékelnek. Ezen sejteken keresztül képződik a nervus opticusban is ingerület.

A fény hatására a látóidegben keletkezett elektromos impulzusokat érzékeli az electroretinogram, majd számítógép segítségével grafikusan is megjeleníti azokat. Normál, ép retinára jellemző, egy negatív a- és egy pozitív b-hullám, azonban ha a szemet érintő kóros elváltozás van jelen, akkor a hullámok alakja megváltozik. Ebből következtetni lehet arra, hogy a szem mely részén van kóros elváltozás.
Az ERG vizsgálatnak nagy jelentősége van a cataracta műtétet megelőző kivizsgálásban is, ahol az elszürkült lencse ellenére ingerület képezhető a retinán. Ennek köszönhetően megjósolható, hogy a lencseműtétet követően a kutya milyen mértékben fogja visszanyerni a látását. Szemészeti szűrővizsgálatok alapvető eleme az ERG. Így gyógyítható szubklinikai (tüneteket nem mutató) szembetegségek is felderíthetőek, valamint olyan degeneratív szembetegségek is szűrhetők, amelyek fennállása esetén nem javasolt az állat tenyésztésbe vonása.