szeptember 2, 2016

OCT vizsgálat

Optical coherence tomography

Az OCT vizsgálat a legmodernebb szemészeti diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi, hogy élő állat szeméről készítsünk szövettani felbontású, keresztmetszeti képeket. Szentesi rendelőnkben egy 2012. őszén vásárolt iVue fourier-domain OCT készülék található (jelenleg a legmodernebb készülékek egyike). Az OCT vizsgálat lényege, hogy a gép által kibocsájtott 830 nm-es infravörös fénysugár a szem szövetein visszatükröződik, és a visszatükröződött fénysugár mennyiségéből kapunk egy keresztmetszeti képet a szem vizsgált struktúrájáról. A készülék 5 mikrométeres felbontási érzékenységgel másodpercenként 26.000 felvételt készít, és ebből alakul ki egy nagyon pontos végső kép. Az OCT készülék lehetővé teszi, hogy élő pácienseken is vizsgálni tudjunk korábban csak preparált szövettani metszeteken látott elváltozásokat.

Az OCT-készülékkel az alábbi vizsgálatok végezhetőek:

  • Szaruhártya feltérképezése: a szaruhártya vastagságának mérése, a szaruhártyán kialakult elváltozások vizsgálata (pl. érképződés, fekélyek gyógyulása, pigmentálódás, oedema, szaruhártya hegek)
  • Csarnokzug vizsgálata: a csarnokzugban történik a csarnokvíz elvezetése. Amennyiben ez akadályozott glaucomához (zöld hályog), magas szemnyomás kialakulásához vezet. Az OCT készülékkel vizsgálni tudjuk a csarnokzug tágasságát, az itt előforduló kóros elváltozásokat.
  • Retina feltérképezése: a retina a szem ideghártyája, ez biztosítja a látás funkcióját, károsodása esetén vakság alakulhat ki. A retina vizsgálata során megállapítjuk, hogy a páciens retinája milyen vastagságú, találhatóak-e benne kóros elváltozások, idegkárosodás, vérzés, retinaleválás…stb. A retina vizsgálatával fényt deríthetünk egyes örökletes szembetegségek, pl. PRA meglétére is, amit a tenyésztésbe vont kutyák esetében fontos kizárni, hogy ne örökíthessék utódaikra tovább a súlyos betegséget.
  • Retina cross-line vizsgálata: Amennyiben a retina egy területén kóros elváltozást tapasztalunk, arról kétirányú felvételt készíthetünk a még pontosabb elbírálás érdekében.
  • Glaucoma térkép: a glaucoma/magas szemnyomás hatására a retina teljes terjedelmében elvékonyodhat, a látóidegfő alakja megváltozhat, illetve a PRA és egyéb retina degeneratív betegségek miatt is vékonyabbá válhat a retina, ennek vizsgálatát is el tudjuk végezni.

Az OCT vizsgálathoz páciensünket felületesen bódítjuk, majd szemcseppel kitágítjuk a pupilláját. A vizsgálat során kedvence egy nagyméretű párnán hason fekve pihen, a fejét pedig az OCT készülék álltartójára helyezzük. A vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe, és nem jár az állat számára fájdalommal. A vizsgálatot követően részletes eredményt adunk, amennyiben szemészeti szűrésen vesz részt az állat, igazolást is kiállítunk számára.