szeptember 2, 2016

Szemészeti ultrahang

A szemészeti ultrahang készüléknek jelentős szerepe van a szemészeti vizsgálatokban. A vizsgálathoz megfelelő, részlet gazdag képet adó ultrahang-berendezésre, és gyakorlott orvosra van szükség. Az ultrahang segítségével nem csak a szem belső struktúrái tehetőek láthatóvá, hanem a szem környéki lágy szövetek is. Továbbá akkor is értékes információ nyerhető a vizsgálatból, ha a szem belsejébe történő betekintés valamilyen okból akadályozva van, ez többek között lehet a szaruhártya ödémás elváltozása, tályog, vagy éppen lencsehomály.

A szemészeti ultrahang vizsgálatot egy kisebb méretű konvex, 8 mHz-es vizsgáló fejjel végezzük, amelyre ultrahang gélt rétegezünk, és így érintjük a vizsgálni kívánt szemhez. Minden esetben elvégezzük mindkét oldali szem vizsgálatát.
Az ultrahang vizsgálat során információt kapunk a szaruhártya, a lencse és a lencsefüggesztő rostok állapotáról, láthatóvá válhatnak bizonyos területek synechiái, egy esetlegesen lezajlott, vagy még fennálló gyulladás, vérzés jelei. Vizsgálható a retina helyeződése, az üvegtest degenerációja, illetve a szem körüli lágyszövet és az abban kialakult daganat, vérzés, vagy gyulladásos góc.
Cataracta műtét előtt is elengedhetetlenül fontos a szemészeti ultrahang-vizsgálat elvégzése, ugyanis ekkor kerül pontos meghatározásra, hogy a páciens alkalmas-e műlencse beültetésére és amennyiben igen, mekkora méretű műlencsére van szüksége.