szeptember 2, 2016

Tonovet szemnyomásmérés

A szemnyomás mérése roppant fontos eljárás. Az optimális intraoculáris nyomás (IOP) a csarnokvíz termelődés és elvezetés harmonikus működésének eredménye. A kiegyensúlyozott IOP szükséges ahhoz, hogy a szemgolyó megtartsa megfelelő alakját, és biztosítja a szemgolyó struktúráinak megfelelő tápanyagellátását. A normál IOP tartomány kutyák esetében 15-20 Hgmm, míg macskák esetében 15-25 Hgmm közé esik.

 

Rendelőnkben a szemnyomás mérést modern Tonovet készülékkel végezzük, amely nem fájdalmas, apró kellemetlen érzéssel jár csak. A készülék a másodperc törtrészéig egy gombostűfejnyi érzékelő fejet érint a kutya szemfelszínéhez, amely érzékelő a szemről visszalökődik, és ennek sebességéből kerül a szemnyomás meghatározásra.

A 20 Hgmm-nél magasabb szemnyomásnál fennáll a veszélye, hogy sérülnek a szem szövetei, összenyomódik az ideghártya, romlik annak vérkeringése, így az oxigén- és tápanyagellátása.
Amennyiben ez az állapot hosszabb ideig fennáll, a retina idegsejtjei elhalhatnak, amely látásvesztéshez, vaksághoz, kezeletlen állapotban akár a szem elvesztéséhez is vezethet. A megnövekedett szemnyomás (glaucoma) mindezek mellett az idegekre gyakorolt fokozott nyomás miatt egy igen fájdalmas betegség. Okozhat kedvencünknél viselkedésváltozást, aluszékonyságot, levertséget, kedvetlenséget, vagy akár agresszívebb viselkedést.