augusztus 23, 2018

Szopornyica

Az évente 1x szükséges kombinált oltással megvédheted Kedvencedet számos betegségtől!

Ilyen például a szopornyica:

A szopornyica az egyik legismertebb és legrettegettebb, kutyákat (és rokonaikat) sújtó, sokszor halálos kimenetelű, fertőző betegség. Okozója a CDV Morbillivírus, amely iránt minden fajtájú és korú kutya fogékony!!!
Ha a kutya túl is éli a fertőzést, komoly szövődmények maradnak vissza!!!

A szopornyica fertőződés kutyáról kutyára terjed, de nem megfelelő körültekintéssel az ember is átviheti egyik állatról a másikra. A beteg kutya vizeletével, orrváladékával, bélsarával üríti a vírust, ami közvetlen kontaktussal, vagy ivóvízbe, takarmányra, különböző eszközökre kerülve közvetve is fertőzi négylábú barátunkat.

A fertőződést követő 4-8 nap elteltével jelentkeznek a kínzó tünetek.

Ahogy a vírus szaporodni kezd a szervezetben, jelentkezik a magas láz, majd 1-2 nap elteltével az étvágytalanság, felső légutak hurutos gyulladása, a kutyák orrából és szeméből savós-nyálkás váladék szivárog, a kutyák szörtyögve lélegeznek, bakterialis felülfertőződéssel pedig tüdőgyulladás alakul ki. Gyakori tünet a kötőhártya-, olykor a szaruhártya gyulladásos elfajulása is, amely aztán szaruhártya homályához, kifekélyesedéséhez vezethet.

Az emésztőcső nyálkahártyája is megbetegszik, ezért jellemző a hányás, hasmenés.

Szopornyicás megbetegedéskor a központi idegrendszer is érintett. Enyhe esetben általános tompultság, súlyosabb esetben rángógörcsök, mozgászavarok és bénulások is kialakulhatnak, amelyek sajnos a kutya gyógyulása esetén szaglási-, mozgásszervi zavarok formájában visszamaradhatnak.

Bizonyos esetekben a bőr megbetegedése is előfordul. Ilyenkor rendszerint a has alján, a combok belső felületén, külső hallójárat bőrén piros foltok, lencsényi hólyagok képződnek, amelyek váladéka pörkké szárad be. Elhúzódó esetekben a talppárnák és az orrtükör bőrének megvastagodása alakul ki, valamint a fogzománc fejlődési rendellenessége figyelhető meg.

Vemhes kutyák elvetélhetnek. A betegséget átvészelt szukák kölykei életük első 6-12 hetében ellenállóak a fertőzéssel szemben, mert az anyatejből ellenanyaghoz jutnak, azonban később újra fertőződhetnek, többéves kutyák is megbetegedhetnek szopornyicában.

A beteg kutyák mintegy 1/3-a elpusztul, akár a leggondosabb gyógykezelés mellett is.

Pontos diagnózis felállításához a vírus kimutatására van szükség.

LÉGY FELELŐSSÉGTELJES GAZDI! ÉVENTE EGYETLEN KOMBINÁLT OLTÁSSAL MEGKÍMÉLHETED KUTYUSODAT ETTŐL A SZÖRNYŰ ÉS SOK ESETBEN VÉGZETES BETEGSÉGTŐL!