augusztus 24, 2018

Veszettség

Veszettség

A veszettség (Rabies lyssa) egy vírus okozta fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben, mivel az idegsejtekben nagymértékben képes elszaporodni.

A veszett állat harapása útján kerül a vírus a szervezetbe. A lappangási időt befolyásolja a harapás központi idegrendszertől való távolsága és a megharapott testrész idegekkel való ellátottsága, mivel a vírus az idegpályákon halad (kb. 3 mm/óra sebességgel) a központi idegrendszer felé.

Az első szakaszban megváltozik az állat viselkedése, élénk, játékos, örökmozgó kutya csendesebb, zárkózottabb, kedvetlenebb lesz, a kiegyensúlyozott, nyugodt kutya pedig nyugtalanabb, ingerlékenyebb, idegen személy vagy állat közelében támadóbb, a simogató kéz felé kap. A megszokott táplálékát visszautasítja, emészthetetlen anyagokat viszont mohón felfal. Gyakori a fokozott nemi ingerlékenység és az, hogy a harapás helyét harapdálja, szinte szétmarcangolja az állat.

A második szakaszban növekszik a reflexingerlékenység, az állat sokkal nyugtalanabb, idegesebb, ez az idegesség a dühöngésig fokozódik. A kutya széttépi az útjába kerülő tárgyakat, támad, ha láncon vagy pórázon van, attól mindenáron igyekszik megszabadulni, ha ketrecbe teszik, annak rácsait rohamszerűen harapdálja. Felismerhetők a „tudatzavar” jelei, hiszen olyan eszközökbe, tárgyakba is beleharap, melyek fájdalmat okoznak neki, máskor úgy tesz, mintha legyek után kapkodna. Ekkor már mutatkoznak a különböző bénulások: kancsalság (szemizom bénulás), nyelési nehézségek (garatizom bénulás), az ugatás megváltozása (gége bénulás), bőséges nyálcsorgás (nyelvizom bénulás).

A harmadik szakaszra már a teljes tompultság és a bénulások fokozódása a jellemző. A száj nyitott, az állkapocs lóg, a bénult nyelv előesik, majd a bénulások átterjednek a törzs és a végtagok izmaira is, végül az állat teljes mozdulatlanságra ítélve a betegség 5-8., ritkábban a 12-15. napján lesoványodva, a légző-izmok bénulása miatt elpusztul.

Embereknél átlagosan 18-60 nap telik el, mire a kutyáéhoz hasonló három szakaszban a vírus eléri az agyvelőt.

Ha a kutya betöltötte a 3 hónapos kort, KÖTELEZŐ A VESZETTSÉG ELLENI VÉDŐOLTÁS!